Om programmet
Om forskningsprogrammet
Hösten 2021 tilldelades Professor Magnus Svartengren och Arbets- och miljömedicin ett sexårigt programstöd inom området ”Arbetslivets utmaningar” av FORTE (Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd). Forskningsprogrammet har inriktning på framtidens balanserade och hållbara arbetsliv och det övergripande målet är att ta fram modeller och metoder för att utveckla och stödja hållbar hälsa under hela livet.
Programmets inriktning
Vissa grupper står inför särskilda utmaningar när det gäller att skapa ett hållbart arbetsliv. Dit hör yrken med hög fysisk belastning där utbildningskraven är låga och yrken där arbetstagare upplever lägre socialt stöd, höga krav och låg kontroll. Många av projekten inom vårt forskningsprogram fokuserar på grupper som äldreomsorg, transport, bygg- och anläggningsarbete samt fastighetsskötsel och lokalvård. Detta är även branscher med en hög andel utrikesfödda och i vår forskning kring utrikesföddas hälsa och arbetsliv undersöker vi vilka faktorer som predicerar långtidsarbetslöshet och långtidssjukskrivning och belyser långsiktiga konsekvenser för utlandsföddas arbetsliv och inkomst. Vidare undersöker vi hur ett hållbart arbetsliv för utrikesfödda kan främjas.
I programmet undersöker vi även den ökade digitaliseringen i arbetslivet och hur den påverkar olika yrkesgrupper, inte bara de som nämnts ovan, men också sjukvårdspersonal, och då särskilt operationssjuksköterskors arbetsmiljö. Vi fortsätter även att utveckla våra metoder för att registrera och analysera fysisk aktivitet i arbete och fritid och samarbetar där med det internationella konsortiet ProPASS. En del av programmet undersöker också vilka strukturer och arbetssätt som understödjer arbetsmiljöarbetet i syfte att skapa hållbara och friska organisationer och företag.
Något som är centralt inom programmet är balans mellan arbetets krav och den anställdes funktion och förmågor. Vi har sedan tidigare både utbildning och forskning kring att just bedöma balanser mellan krav och funktion i arbetslivet genom metoden KOF (Krav- och funktionsschema). Inom ramen för forskningsprogrammet vidareutvecklar vi KOF och tar fram modeller för att göra metoden tillämpbar även på arbetsplatsnivå.
Programmets uppbyggnad
Programmet är uppbyggt i tre spår.
Spår 1 fokuserar på att identifiera faktorer som möjliggör ett hållbart arbetsliv med fokus på arbetskrav i förhållande till individers funktion.
Spår 2 fokuserar på att identifiera organisationsstrukturer, modeller och metoder som gör det möjligt för anställda i yrken med fysiska och psykiska utmaningar att upprätthålla ett hälsosamt arbetsliv med en balans mellan krav och funktion.
Spår 3 kommer att, baserat på tidigare forskning (både vår egen och andras) och ny kunskap från spår 1 och 2, fokusera på att testa och utvärdera interventioner i olika organisationer i våra fokusbranscher.
I filmen nedan ser du professor Magnus Svartengren berätta mer om forskningsprogrammet.
Finansiärer och samarbetspartners
VILL NI MEDVERKA I NÅGOT AV VÅRA PROJEKT?
Vissa grupper står inför särskilda utmaningar när det gäller att skapa ett hållbart arbetsliv. Har ni något på er arbetsplats som vi kan hjälpa till att förbättra? Kanske är ni intresserade av att veta vilka faktorer man kan arbeta med för att få nöjdare medarbetare? Hör gärna av er till oss genom kontaktformuläret nedan.