Samskapande av riktat stöd för immigranter med arbetsmarknadsanställning

Syfte

Det övergripande syftet med forskningsprojektet är att samskapa och designa lösningar och åtgärder som kan användas för att förbereda och rusta utrikesfödda för ett hållbart arbetsliv, samt delaktighet och inkludering i arbetslivet efter en arbetsmarknadsanställning.

 

 

Projektbeskrivning

Immigration är ett växande fenomen och i Sverige utgjorde utrikesfödda cirka 25 % av den arbetsföra befolkningen år 2020, en andel som förväntas öka. De personer som immigrerar till Sverige har ofta ett långt arbetsliv framför sig om de får relevant stöd från start. Det är tydligt att den svenska arbetsmarknaden behöver detta tillskott av arbetskraft för att möta dagens krav, exempelvis gällande de demografiska förändringar som sker i samhället där fler i befolkningen lever allt högre upp i åldrarna. Även om utrikesfödda är viktiga för den svenska arbetskraften, innebär integrationen och inkludering på arbetsmarknaden också utmaningar både för individen och för arbetsplatsen. Sysselsättning är högsta prioritet för den svenska integrationspolitiken, men utrikesfödda missgynnas när det gäller att komma in på arbetsmarknaden, och därefter att bibehålla arbete och kunna stanna kvar i arbetslivet.

 

Det pågår flera initiativ som fokuserar på utrikesföddas möjlighet att komma in på arbetsmarknaden i Sverige. Flera av dessa initiativ handlar om olika satsningar för arbetslösa utrikesfödda att få ett (subventionerat) arbete och inte så mycket om att bli etablerad på arbetsmarknaden för ett hållbart arbetsliv. Det saknas idag kunskap om vad insatser behöver innehålla för att öka anställningsbarheten och möjligheter till vidare etablering av utrikesfödda på arbetsmarknaden även efter att insats (exempelvis arbetsmarknadsanställning) avslutas.

 

Detta är ett samskapande projekt och genomförs i samverkan med Uppsala kommun för att utveckla ett riktat stöd som ges till utrikesfödda med en arbetsmarknadsanställning med syfte att öka förutsättningar för att långsiktigt etablera sig på arbetsmarknaden. Stödet kommer att utvecklas i flera steg genom separata workshops med utrikesfödda, handledare och arbetsmarknadssektreterare/jobbcoacher.

 

 

Relevans

År 2020 publicerade FORTE en kort rapport om integration av första generationens migranter på arbetsmarknaden och i denna publikation identifierades några samhälleliga behov och kunskapsluckor. Det framhölls också att det saknas forskning om första generationens migranters erfarenheter av att integreras i arbetslivet. Dessutom belyser rapporten att det behövs mer kunskap om arbetsgivarens roll och ansvar i integrationen av första generationens migranter. Detta projekt belyser flera av de kunskapsluckor som tidigare identifierats. Projektet kommer att fördjupa kunskapen från tidigare studier och tillsammans med slutanvändare samskapa praktiska åtgärder för att underlätta etablering i arbetslivet.

 
Projektledare
Therese Hellman: therese.hellman@medsci.uu.se

 

Övriga projektmedlemmar
Sofia Antera, Simon Asplund, Magnus Svartengren, Uppsala kommun

Medverkan

Är ni intresserade av att medverka i något av våra projekt? Kontakta oss så ser vi hur vi kan hjälpa just er.