Ny personburen mätmetod för undersökning, riskbedömning och utvärdering av stillasittande och helkroppsvibrationer vid arbete i vibrerande fordon

Syfte

Projektet syftar till att vidareutveckla en befintlig metod (Acti-4) för att även kunna mäta exponeringstiden för helkroppsvibrationer under sittande arbete med små, billiga mätare på lårets framsida. Det ska också undersöka sambandet mellan vibrationer på låret och förarsätet enligt ISO-standard SS-ISO 2631. Målet är att metoden ska kunna användas för att bedöma risker och effekter av insatser mot stillasittande och helkroppsvibrationer i arbetslivet samt i stora arbetsmiljöundersökningar och epidemiologiska studier.

 

 

Projektbeskrivning

Två metoder kommer att utforskas för att utveckla en algoritm som kan identifiera exponeringstider för helkroppsvibrationer: 1) baserat på specifika rörelsemönster och 2) genom maskininlärning. För att testa dessa behöver vi valideringsdata från individer som bär låraccelerometrar och vars arbetsperioder i vibrerande fordon är noggrant dokumenterade. Dessa perioder kommer att övervakas antingen med hjälp av kameror i fordonen, personburen videouppspelning, observationer, loggböcker eller fordonens loggar. Det eftersträvas att samla in ett brett spektrum av mätdata från olika fordonstyper och arbetsförhållanden, såsom gaffeltruckar, hjullastare, lastbilar, skogsmaskiner och bussar i olika trafikmiljöer. För att bedöma överensstämmelsen med ISO-standarder kommer vi även utföra mätningar enligt SS-ISO 2631 och statistiska analyser för att jämföra vibrationer från låraccelerometrar med standarderna, inklusive A(8)-värden och VDV-värden.

 

 

Relevans

Enligt SCB upplever 40% av maskinförare och 53% av anläggningsmaskinförare arbetsrelaterade vibrationsskador, jämfört med 26% av lastbils- och bussförare. Många inom transport- och maskinföraryrken sitter över två timmar i sträck (61%) och löper hög risk för långvarig sjukskrivning. Utvecklingen av en mätmetod kan bidra till att bedöma och minska riskerna med stillasittande och helkroppsvibrationer i dessa branscher. Den nya metoden skulle göra det möjligt att integrera helkroppsvibrationsmätningar med kartläggning av stillasittande arbete och utnyttja befintliga datamaterial för att studera hälsoeffekterna.

 

 
Projektledare
Pasan Hettiarachchi: pasan.hettiarachchi@medsci.uu.se

 

Övriga projektmedlemmar
Magnus Svartengren, Adrian Gomez, Peter Johansson, Teresia Nyman, Johan Sleman, Jens Wahlström

Medverkan

Är ni intresserade av att medverka i något av våra projekt? Kontakta oss så ser vi hur vi kan hjälpa just er.