Meningsfulla aspekter i arbetslivet
Syfte
Det övergripande syftet med forskningsprojektet är att studera hur meningsfulla aspekter i arbetet relaterar till psykisk hälsa, arbetsförmåga och produktivitet bland anställda med olika typer av arbete inom privat sektor. Vidare är syftet att utforska vilket stöd anställda inom privat sektor upplever att de behöver för att ha möjlighet att uppnå dessa aspekter.
Övergripande frågeställningar
- Delstudie 1: Hur är innehållsvaliditeten i den nyframtagna svenska översättningen av instrumentet Capability set for work (CSW)?
- Delstudie 2: Hur rapporterar personer som lever med psykisk ohälsa och har en anställning inom privat verksamhet sin möjlighet att uppnå meningsfulla aspekter i arbetet och hur relaterar dessa skattningar till deras arbetsförmåga, produktivitet och sjukfrånvaro?
- Delstudie 3: Vad upplever personer med anställning inom den privata sektorn som meningsfulla aspekter i arbetet, och vilket stöd från organisation, ledning och medarbetare krävs för att uppnå dessa meningsfulla aspekter i arbetet?
Projektbeskrivning
Den psykiska ohälsan, som innefattar såväl psykiska besvär såsom oro och nedstämdhet samt psykiatriska tillstånd såsom ångest och depression är utbredd i samhället. Sjukfrånvaro på grund av stressrelaterad psykisk ohälsa visar en negativ trend med en ökning mellan 2019 och 2023. För att skapa ett hållbart och inkluderande arbetsliv behöver arbetsgivare i större utsträckning erbjuda riktade insatser för att främja den psykiska hälsan och en sund arbetsmiljö med rimliga krav för anställda.
Arbetsplatsen är en viktig arena för att främja ett hållbart arbetsliv med bibehållen hälsa. En förutsättning för ett hållbart arbetsliv är att få stöd och känna motivation att arbeta. Det finns få självskattningsformulär som kartlägger hur medarbetare upplever meningsfulla aspekter och motivation på arbetet, och hur arbetsgivare kan arbeta med dessa aspekter för att främja arbetsförmåga och psykisk hälsa.
Projektet består av tre delstudier. Delstudie I har en mixad metod och innebär testning av ett formulär som kartlägger meningsfulla aspekter i arbetet. Delstudie II är en enkätstudie som besvaras av ca 200 personer vid ett tillfälle. Materialet bearbetas med statistiska metoder för att identifiera vilka meningsfulla aspekter som är av särskild vikt för att främja psykisk hälsa och arbetsförmåga. Delstudie III bygger på individuella intervjuer med ca 25 medarbetare som har självskattad psykisk ohälsa.
Relevans
Det är många anställda i dagens arbetsliv som lever med någon form av psykisk ohälsa. Det behövs därför ytterligare forskning om hur psykisk hälsa kan främjas på arbetsplatsen. Detta forskningsprojekt har fokus på huruvida upplevelsen av meningsfulla aspekter i arbetet kan bidra till ökad psykisk hälsa och arbetsförmåga samt minska sjukskrivning. Resultaten från projektet bidrar till att ta fram två konkreta verktyg där det ena kommer att komma till nytta för personal inom företagshälsan och det andra kommer att komma till nytta för arbetsgivare, HR och medarbetare. För att säkerställa att verktygen blir anpassade till mottagaren har en referensgrupp bildats.
Projektledare
Therese Hellman: therese.hellman@medsci.uu.se
Övriga projektmedlemmar
Charlotte Wåhlin, Paul Enthoven, Zana Arapovic Johansson
Vill du medverka i delstudie 1?
Vill du delta i en studie och hjälpa till att skapa ett hållbart arbetsliv? Är du mellan 18-67 år och arbetar inom den privata sektorn? Tillsammans med dig vill vi utveckla ett frågeformulär för att identifiera vad som behövs på ett arbete för att en person ska uppleva motivation och mening.
Studien startar i maj 2024 och pågår under hela året. Medverkan i studien innebär att du deltar i en intervju. Intervjun innebär en genomgång av frågeformuläret där du för varje enskild fråga får möjligheten att beskriva hur du uppfattar frågan. Intervjun beräknas ta ca 45-60 minuter.
Här kan du ta del av mer information kring vad det innebär att delta i studien: Information om studien.
Är du intresserad av att delta? Här kan du anmäla dig: Anmälningsformulär.
Har du frågor eller vill veta mer om studien? Ta gärna kontakt med någon av oss forskare:
Therese Hellman: therese.hellman@medsci.uu.se
Charlotte Wåhlin: charlotte.wahlin@regionostergotland.se
Paul Enthoven: paul.enthoven@liu.se